piątek, 21 czerwca 2013

Koch-Haus Heft czyli jak prowadzić dom i nie umrzeć z głodu :)

Poniżej podzielę się garścią cennych wskazówek, które były wpajane młodym ludziom w szkole, a które jak sądzę w ogóle nie straciły na aktualności i niebawem zdradzę przepis na zasmażaną zupę grysikową :) Udało mi się przetłumaczyć babciny tekst. Jeśli ktoś dopatrzy się nieścisłości to proszę dać znać (wystarczy napisać komentarz) :)

Koch-haus Heft / Zeszyt do nauki gotowania i prowadzenia domu (żródło: własne)

Koch-haus Heft / Zeszyt do nauki gotowania i prowadzenia domu (żródło: własne)
Tematy
1. Zakupy

Przed zajęciami: dokonać zakupów i przeliczeń
Podczas zajęć: szafkę na żywność trzymać w czystości
Po zajęciach: szafki z zewnątrz powycierać

2. Gospodarka wodą

Przed zajęciami: napełnić wodą czajnik, kielnię powiesić na kuchence i w razie potrzeby uzupełnić wodą i odstawić go na kuchenkę. Umywalkę wyczyścić i powiesić ręcznik
Podczas zajęć: postawić wypełniony wodą garnek na piecu
Po zajęciach: pozmywać

Koch-haus Heft / Zeszyt do nauki gotowania i prowadzenia domu (żródło: własne) 

3. Podłogi
 
Przed zajęciami: przewietrzyć pomieszczenia i przeliczyć inwentarz
Podczas zajęć: w razie konieczności powycierać podłogę w każdym zabrudzonym miejscu
Po zajęciach: wysuszyć naczynia i powycierać podłogę

4. Porządek

Przed zajęciami: naczynia policzyć i rozłożyć
Podczas zajęć: naczynia włożyć do zlewu
Po zajęciach: pozmywać naczynia i poukładać

5. Podanie do stołu

Przed zajęciami: zetrzeć kurze
Podczas zajęć: trzymać porządek na stole i odpadki wyrzucać do kosza
Po zajęciach: sztućce wyczyścić i oczyścić stół z okruszek

6. Gotowanie

Przed zajęciami: usunąć popiół z pieca i rozpalić ogień
Podczas zajęć: pilnować ognia
Po zajęciach: wysprzątać piec i kafelki umyć, mosiężne żeberka wyczyścić i płytę pieca poczernić. Koło pieca powycierać i pozamiatać

Koch-haus Heft / Zeszyt do nauki gotowania i prowadzenia domu (żródło: własne)
7. Pomoc

Osoba do pomocy zastępuje nieobecną uczennicę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz