Poniżej podzielę się garścią cennych wskazówek, które były wpajane młodym ludziom w szkole, a które jak sądzę w ogóle nie straciły na aktualności i niebawem zdradzę przepis na zasmażaną zupę grysikową :) Udało mi się przetłumaczyć babciny tekst. Jeśli ktoś dopatrzy się nieścisłości to proszę dać znać (wystarczy napisać komentarz) :)
![]() |
Koch-haus Heft / Zeszyt do nauki gotowania i prowadzenia domu (żródło: własne) |
![]() |
Koch-haus Heft / Zeszyt do nauki gotowania i prowadzenia domu (żródło: własne) |
Tematy
1. Zakupy
Przed zajęciami: dokonać zakupów i przeliczeń
Podczas zajęć: szafkę na żywność trzymać w czystości
Po zajęciach: szafki z zewnątrz powycierać
2. Gospodarka wodą
Przed zajęciami: napełnić wodą czajnik, kielnię powiesić na kuchence i w razie potrzeby uzupełnić wodą i odstawić go na kuchenkę. Umywalkę wyczyścić i powiesić ręcznik
Podczas zajęć: postawić wypełniony wodą garnek na piecu
Po zajęciach: pozmywać
![]() | |
Koch-haus Heft / Zeszyt do nauki gotowania i prowadzenia domu (żródło: własne) |
3. Podłogi
Przed zajęciami: przewietrzyć pomieszczenia i przeliczyć inwentarz
Podczas zajęć: w razie konieczności powycierać podłogę w każdym zabrudzonym miejscu
Po zajęciach: wysuszyć naczynia i powycierać podłogę
4. Porządek
Przed zajęciami: naczynia policzyć i rozłożyć
Podczas zajęć: naczynia włożyć do zlewu
Po zajęciach: pozmywać naczynia i poukładać
5. Podanie do stołu
Przed zajęciami: zetrzeć kurze
Podczas zajęć: trzymać porządek na stole i odpadki wyrzucać do kosza
Po zajęciach: sztućce wyczyścić i oczyścić stół z okruszek
6. Gotowanie
Przed zajęciami: usunąć popiół z pieca i rozpalić ogień
Podczas zajęć: pilnować ognia
Po zajęciach: wysprzątać piec i kafelki umyć, mosiężne żeberka wyczyścić i płytę pieca poczernić. Koło pieca powycierać i pozamiatać![]() |
Koch-haus Heft / Zeszyt do nauki gotowania i prowadzenia domu (żródło: własne) |
7. Pomoc
Osoba do pomocy zastępuje nieobecną uczennicę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz